Jelenlegi hely

Máday Norbert: Meg kell mutatnunk a harcművészet egyetemes értékeit!

 

A Békés Megyei Harcművész Szövetség klubjai között évek óta értékes tevékenységet végeznek a magyarországi Wing-Tsun Egyesület  megyei csoportjai.

Az egyesület vezetője, Máday Norbert (a képen balra) kilencedik fokozatú nagymester rendszeresen oktat, vizsgáztat Békéscsabán. A  nagymesterrel egy békéscsabai, regionális vizsgán készítettünk riportot.

 

- Hány tanítvány és hány mester fokozatú jött el Békéscsabára?

 

Teli a terem, több tucat tanítvány és tíz mester fokozatú harcművész dolgozik együtt. Mindig jó látni, hogy a fiatalabb generációban nem hunyt ki az a tűz, ami bennünk is meg volt annak idején, érdekli Őket, tetszik nekik, tanulnak, vizsgáznak.

 

- Sárga szegélyű a ruhája, nem piros, mint a legutóbbi találkozáskor…

 

Októberben itt volt Magyarországon Leung-Ting Nagymester, s úgy ítélte meg, miután huszonnyolc éve tevékenykedem a kung-fu-ban és ebben a régióban, kiérdemeltem a nagymesteri címet, aminek borzasztóan örülök, és nagy sportdiplomáciai siker is egyben. Többen gratuláltak, köztük a magyar karate megalapítója, Polyák József Sensei is, és én is megköszöntem mindenkinek a segítséget a honlapunkon. A magyar sport sikere is egyben, és ha ráfér országunkra egy siker, akkor most mindenféle képen ráfér!

-          A kilencedik mester fokozat a harcművészetben rendkívül magas fokozatnak számít Magyarországon. Mennyire nőttek meg feladatai ezzel nemzetközi szinten?Az irányzatban ezzel a fokozattal milyen helyet foglal el?

 

Harmadik vagyok a világban a Leung-Ting Wing-Tsun-ban.Első az alapítónk, második a testvérem, és Európában ketten vagyunk ezzel a fokozattal. Lengyelországra, az északi és balti államokra most sokkal nagyobb hangsúlyt kell fektetnünk, erősítenünk pozícióinkat, egyre több tanítványnak megmutatni a harcművészet szépségét, egyetemes értékeit, mert attól, hogy valaki karatés, kung-fus vagy aikido-s, attól a z egyetemes érékek mindig ugyanazok. Ez a fokozat egyben Magyarország sikere is, meg tudjuk mutatni  mi magyarok, hogy van bennünk plusz. Amerikában például nincs nagymester, nálunk pedig van. A fiatalok felé is egy jó üzenetet hordoz, hogy ha csóró kölyök is vagy – én is így kezdtem, félárván – de ha van benned szeret, alázat, hit, akkor létre tudsz hozni egy ilyen szövetséget,  el tudsz érni egy nagymesteri címet, át tudod ezt plántálni a tanítványokba , akiket szintén értéknek tekintesz.

 

- Mint kelet-európai instruktort kérdezve , mi a helyzet Oroszországgal? Óriási ország, óriási kihívás…

 

Eddig Lengyelországgal és a balti államokkal foglalkoztunk, de most megpróbálunk elindulni Szentpéterváron és Moszkvában, de  Oroszországban  nem egyszerű ez a helyzet. A harcművészet irányítása nem mindig teljesen legális, ettől függetlenül lesznek lelkes tanítványok akik megpróbálnak iskolákat nyitni. A jövő dönti majd el, milyen sikerrel…

 

- Nem csak Ön lépett előre fokozatban, hanem egyik leghűségesebb tanítványa, Széll Gábor Mester is, hetedik fokozatra. Milyen a munkakapcsolatuk?

 

Minden héten találkozunk, és naponta beszélünk telefonon. Egy egész régióért felel. Nincs nála alkalmasabb mester erre a feladatra, és ezzel mindent megmondtam. Van benne egy olyan óriási emberi tisztesség, szakmai becsület, különleges képesség, amivel szinte beleszuggerálja a tanítványokba a harcművészet becsületét. Van, amit meg tudunk tanítani egy tanítványnak, van, amit nem. Azt, hogy a harcművészet szeretetét át tudod e adni a tanítványaidnak, az nem tanulható, az hozott dolog.

 

- Végezetül a 2013 év milyen feladatokat hordoz a magyarországi Wing-Tsun szervezete felé?

 

Idén az iskolák megtartása, a létszám és a tömegbázis megőrzése a fontos. A gyerekek és a szülők számára markánsan, karakteresen  megfogalmazni, hogy a Wing-Tsun nem olyan, mint egy labdajáték. Ha emberek több mint az életük kétharmadát ebben töltötték el, ide hozták, tanítják, akkor ezeket az értékeket ne hagyjuk elherdálni, elfecsérelni, hanem a gyerekek felé próbáljuk ezeket az értékeket továbbítani. Ez az év tehát a nem túl látványos, de annál nehezebb és fontosabb műhelymunka éve lesz.

forrás: http://www.mob.hu/maday-norbert-meg-kell-mutatnunk-a-harcmuveszet-egyetemes-ertekeit-